Visuell ASMR. mmm jag älskar det gör du?

När jag föddes var jag öron barn med så mycket vatten bakom trumhinnorna så jag hörde bara 50%. Då hade Visuell ASMR varit en omöjlighet. Jag växte upp med att läsa av människors läpprörelser och lärde mig tidigt att läsa kroppsspråk och hur människor reagerar vid olika situationer. Det vart en sport att läsa av människor och djur.

Sa du något bakom mig då hörde jag inte. Jag vart automatiskt ett högljutt barn som prata högt, skratta högt osv.....

Men få visst att jag egentligen var super blyg och tyckte inte alls om att synas, höras osv... Men för att inte visa all mina, som min morsa sa konstiga saker så vart jag ett sånt där barn som alltid skoja och skratta ovs...

Så min blyghet fick gå åt sidan. På kvällarna under täcket så grät jag många gånger får jag avskydde att synas och höras... Idag ser jag detta hos min yngsta dotter. Känner så väl igen mig i henne. I helgen visa hon detta så starkt när papporna hon bor med försökte påtvinga henna att säja inövade saker dom ville ha sagt. Fy farao så arg jag blev inombords...

Efter dom gått visa hon det öppet för mig hur illa hon tyckte om det. Sen fråga hon mig -mamma förklara vad dom sa jag förstår inte.

Allt jag ville var att vara som lite var som andra, se ut som andra och bara smälta in som andra. Men det fanns inte plats för det.

Jag hörde dåligt ända tills den dagen man operera ut rören ur mina öron. Dom skulle ha växt ut men dom gjorde aldrig det så man fick operera ut dom.

När den dagen kom och man "sa" att jag hörde 100% då vart mitt liv en pina för allt var för högt och jag kunde inte reglera mitt eget läte efter hur det borde varit. För jag hörde inte mig själv men omgivningen hördes som den påstods skulle skulle. När jag försökte förklara detta var jag ännu konstigare.

Det var inte förens jag träffa min nevroläkare som jag hade på Gotland som han förklara för mig varför det var så. När jag hade fått den förståelsen kunde jag äntligen lära mig hur jag skulle prata i normal läge fast jag inte hörde mig själv.

Idag har jag tränat så mycket så jag vet hur jag skall göra. Men ibland hör jag fortfarande inget och ibland hör jag hur bra som helst. Allt handlar idag om centrala nervbanan och vad den väljer för väg. Jag har ju fel på den efter man skulle stoppa min GBS.

Vad är nu ASMR?

Autonomous sensory meridian response.

ASMR, är en neologism för ett fenomen som kännetecknas av en distinkt, angenämt kittlande känsla i huvudet, hårbotten, ryggen eller andra delar av kroppen som en reaktion på visuell, audiell, taktil, luktmässig eller kognitiv stimulans.

Slå upp det om du vill läsa mer om vad det är vet jag...

Jag kom i kontakt med ASMR för första gången när jag bodde på Gotland. Då en YouTuber jag känner prata om det på sin kanal. Jag minns att jag reagera med ett lugn. Ett lugn som jag på den tiden sällan hade. Då vi hade en tjej med ODD (trotssyndrom) i huset...

Jag började följa några av dom få som på den tiden gjorde ASMR. Det var en sån där sak som liksom lugna hela mig.

Jag gjorde några egna avsnitt med detta i podcastversion och spela det för en jag känner. Denna person reagera dock inte som jag tänkt mig. Reaktionen vart rent vuxentänk... Just då i mitt liv var det inte en möjlighet. Jag slog bort det helt och lade av. Fortsatte dock att använda det i avstressningssyfte och med allt som sen hände rann det ut ur mitt liv under lång tid.

Som jag nämnt tidigare i bloggen så har jag genomgått en stor personlig resa och utvecklig. En av dom saker jag för ca 9 månader sen lovade mig själv var att börja leva med ASMR som grund. Prata tystare, lugnare och alltid ta god tid på mig att lyssna, svara och förstå.

Det var inte jätte svårt att börja leva så. Det som däremot vart svårt var när jag lite senare började även att lyssna och se på ASMR podcast och videos. För nu är jag i ett läge i mitt liv när jag reagerade precis som min gamla vän en gång gjorde.

Idag i bilen på väg hem från Dalarna satt vi och lyssna på Tony Robbins "The Time of Your Life" och vid ett stycke illustrerar han positivt och negativt, när han är klar vill han med säkerhet visa oss att vi kan reagera på ett sätt vi inte tänkt oss. Han sänker rösten och med ren ASMR börjar han prata. GISSES jag vart tvungen att stänga av. För min reaktion vart slående och min man säjer ojda den kunde du inte höra och börja skratta. Dock inget elakt skratt utan ett rätt fint skratt.

Sen sa han den där ASMR kanalen du har. Ja vadå svara jag. Varav han säjer den kanske du skall göra verklighet av, eller?


mmm tänkte jag ja vem vet, kanske det kanske
...
KANSKE REDAN FINNS SAKER DÄR MMM


Kram vart du än är /ZitaZoo

Du Jag Vi på Facebook

Gillar

Kommentarer